Cultura inovației și afacerile viitorului

În cadrul ”Conferinței Internaționale a Clusterelor din Transilvania”, eveniment ce a avut loc la Cluj în perioada 19-20 septembrie 2019, în centrul atenției s-a situat rolul clusterelor în dezvoltarea ecosistemelor inovative în România.

Conferința a fost realizata sub egida clusterelor transilvănene, organizate în consorțiul clusterelor din Transilvania de nord, și asociația Clustero. Evenimentul s-a bucurat de o largă participare națională și internațională fiind completat de o sesiune de matchmaking între managerii de clustere. Conferința a oferit practicienilor în domeniul organizării de clustere un valoros schimb de idei, precum și posibilitatea de a avea contacte de succes pentru membrii lor.

Universitatea Spiru Haret, prin centrul antreprenorial USH Pro Business, se dovedește un facilitator și dezvoltator semnificativ de clustere la nivel național, prin implicare sa în clustere care vizează bioeconomica și agricultura ecologică (Bio Danubius, Bio Concept Valea Prahovei), energii verzi (Cermand), tehnologia informației (Smart Alliance), industria mobilei (Danube Furniture Cluster), inginerie (Danube Engineering Hub), industrii creative (Creative Bucharest), industria modei (Romanian Textile Concept), construcții (Construct Cluster Oltenia).

”În cadrul conferinței am avut contacte naționale și internaționale utile care ne vor permite să servim mai bine membrii clusterelor unde universitatea este membru activ.

Clusterele din România, deși sunt numeroase cantitativ, putând vorbi de o mișcare națională spre clustere, mai au încă un drum important de parcurs pentru a deveni motoarele inovării la nivel național.

În cadrul dezbaterilor asociației Clustero, unde sunt membru fondator, am subliniat faptul că un ecosistem eficient de la nivel național nu se compune doar din clustere ci și din restul entităților de inovare și internaționalizare. Prioritizarea soluțiilor de inovare la nivel național sau regional se poate face prin structuri bine organizate și colaborative fiind un susținător al ideii de creare de consilii de competitivitate și inovare la nivel regional cu implicarea Agențiilor pentru Dezvoltare Regionala și a Comunităților Locale Riverane Dunării – regionale” a declarat Conf. univ. dr. Costin Lianu, director general USH Pro Business, Prorector Relații Internaționale – Universitatea Spiru Haret.